onsdag 9 mars 2011

Världens godaste cheesecake!

Här kommer receptet på den bästa cheesecake som jag någonsin ätit! Verkligen sååå god!

Citroncheesecake med passionsfrukt (taget från coop.se men med lätt modifikation)

Botten:
150 g digestivekex (ca 12 st)
50 g smör eller margarin
1 msk vatten


Fyllning:
4 gelatin blad
2 ägg
400 g philadelphiaost (eller dylikt)
2 dl crème fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft från 1 citron

Passionsfruktsgelé:
3 gelatin blad
6 msk socker
12 msk vatten
6 st passionsfrukter

Gör så här:
Lägg smörpapper eller tårtpapper på bottnen av en springform (ca 24 cm i diameter).

Finfördela kexen i mortel eller matberedare (eller med en kavel med kexen i plastpåse, hehe). Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tillsätt eventuellt lite vatten och degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant. Ställ i kylen.

Lägg gelatinet i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan.Ställ i kylen.

Lägg gelatinbladen till gelén i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladen. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl, låt gelén bli riktigt gul från passionsfrukten, och låt sedan svalna lite.
Ta fram formen och häll ut passionsgelén genom en sil (för att bli av med kärnorna) över cheesecaken så att den täcks. Låt stå i kylen tills geléet stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten med en kniv.

Ät och njut!

Detta är den första cheesecaken jag gjorde, innan jag ändra på mängden gelén. Med den nya mängden får man bättre täckning över cheesecaken ^^

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar