lördag 6 februari 2010

Choklad och kola cupcakes :D


Smakkombinationera till dessa cupcakes har jag funderat länge på och äntligen har jag fått baka de! De blev fantastiskt goda!

Cupcakereceptet är Leila Lindholms och jag måste säga att det tog emot att använda det. Har haft en dålig erfarenhet när det kommer till en av hennes recept (citronpajen) och har sen dess inte riktigt gillat henne, men jag gav henne en andra chans och är riktigt glad över detta! Cupcake:sen blev saftiga och chokladiga!

Choklad och kola cupcakes

Chokladcupcakes:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakaopulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 % kakao (jag lade till 100 g hackad choklad extra för lite textur och det blev perfekt!)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smält chokladen och vänd ner i smeten. Hacka resten av chokladen och vänd ned.
Placera ut muffinsformar på plåt (ca 12 stora) och fyll formarna till 2/3. Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.


Kolafyllning (dulche de leche):
1 burk kondenseradmjölk

Ta bort allt papper från burken och ställ den sedan för att sjuda i vatten i tre timmar. Var noga med att alltid ha vatten runt hela burken och fyll på allteftersom vattnet avdunstar. Detta är ett långrandigt arbete, men det blir så gott!
Låt sedan burken svalna ordenligt.
Skär ett hål i varje cupcake och fyll hålet med ca en matsked kola. Stoppa tillbaka en del av det du skar bort och lägg på som en hatt för att förhindra kladd.

Mjölchokladfrosting:
200g philadelphiaost
100g mjuktsmör
200g smält mjölkchoklad
Ca 1,5 dl florsocker

Vispa med elvisp ihop osten och smöret till en len massa och blanda sedan ner mjölkchokladen. Till sist lägg i florsocker tills smeten inte är så kladdig och att den blivit en spritsbar frosting.
Spritsa alla cupcakes med en ganska stor öppen stjärntyll (kan köpas hos Verner och Verner bla)
Njut! :D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar