lördag 6 februari 2010

Nightmare before Christmas tårta

Min systers tårta blev till slut en Nightmare before Christmas inspirerad tårta fylld med drottningsylt och med geishafluff utanpå. Den blev väldigt uppskattad och trots att den var söt så var den inte för söt, utan mer friskt söt.

Här kommer receptet!
Tårtbottnarna var vanlig sockerkaka och receptet har jag tagit från Rutiga Kokboken:
50 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform på ca 1,2 liter.
Smält mattfettet och låt svalna eller låt det ligga framme i rumstemperatur tills det blivit mjukt och smidigt.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjölet, bakpulvret och vaniljsockret. Rör ned blandningen i äggsmeten. Tillsätt mattfettet och mjölken. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen.
Grädda på galler i ca 35 minuter på nedre delen av ugnen. Låt kakan stå kvar i formen i några minuter.
Stjälp upp kakan på galler eller sockrat fat och låt den svalna under formen eller bakduk.


Geishafluff:
Ca 330 g geisha
6 dl vispgrädde

Dela chokladen och låt den sedan i en kastrull smälta ihop med vispgrädden (vispgrädden får inte koka!). Låt sedan fluffet svalna ordentligt, minst 6 timmar. Sen är det bara att vispa upp som vanlig grädde!


Chokladdekorationer:
Ca 200 g vitchoklad
Ca 200 g mörkchoklad
(Mät tårtans omkrets och höjd och lägg till några cm för marginal eftersom fluffet kommer läggas på. Klipp sedan ut lika stora remsor av bakplåtspapper)

Smält den vita chokladen försiktigt och lägg chokladen i en sprits med en smal tyll. Spritsa ut snirkliga mönster på remsorna och ställ i kylskåpet för att stelna.
Smält den mörka chokladen och spritsa noggrant över den vita chokladen. Ställ in i kylskåpet för att stelna.


För att göra Jack Skelleton figuren är det bara att göra en stor cirkel av den vita chokladen, låta den stelna och sedan spritsa ögon, mun och näsa med den mörka chokladen. Använd referens för att slippa skapa Jacks okända kusin (vilket jag gjorde) :P


Skär sockerkakan i 3 delar med kniv eller tårtdelare (om du är nybörjare på detta precis som jag, gör två sockerkakor så har du back-up ifall detta moment skulle misslyckas). Lägg på drottningsylt på båda lagren och lägg på det sista lagret av sockerkakan.
Vispa upp geishafluffet och sprid det över hela tårtan.
Dra bort bakplåtspappret från chokladen och placera chokladrutorna runt tårtan. Riv lite choklad ovanpå tårtan och lägg som avslutning Jack huvudet på tårtan. Klart!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar