lördag 28 november 2009

Besök hos sikherna

Som tidigare nämt så var jag och min kompis Malin och besökte Sikhtemplet utanför Göteborg. Vi råkade komma dit 40 min förtidigt och det blev lite pinsamt när vi kom dit. Templet är en gul byggnad och ser egentligen inte mycket ut för världen. När vi gick in så såg vi längre fram att det var några som drack te på golvet. Vi visste inte vad vi skulle göra av oss xD Men sen kom det en av dem fram till oss och vi berättade att vi var tidiga etc. Han sa att mannen vi ringt inte var här men vi kunde ta på oss en av snusdukarna, som låg i en kartong, för att skylla håret och komma och dricka te med dem. Vi gjorde som han sa och när vi håller på med att fixa med våra blå huvuddukar så kommer det en man med orange turban och ber oss gå upp en våning. Vi gör detta och när vi kommer upp möts vi av en mässande röst. Längst bort i korridoren ser vi hur en man mässar vid ett slags altare. Vi fryser fast. Vad ska vi göra? Ska vi stanna kvar eller gå in? Vi hade ju ingen aning vad han höll på med egentligen och vi ville inte göra något fel eller råka kränka deras religon på något sätt. Så vi blir kvar i korridoren ett bra tag innan vi går ner igen.
I det stora rummet där nere ber de oss återigen dricka te och ta för oss av snacksen som de gjort. Vi är lite tafatta och tar för oss (eller ja, efter ett tag då vi förstått hur man fick ut te och sånt. Är inte lätt när man är blygstressad xD). När vi fått te kommer mannen i turbanen igen och vi går och sätter oss med honom. Mannen vi pratat med i telefonen var inte här så det var honom vi skulle få prata med.
Vi frågade honom om fördomar, varför de har turban, abort, preventilmedel, samkönade äktenskap, deras olika symboler och gurus. Han svarade och vi försökte förstå så gott det gick (hans svenska var väldigt tjock).
Jag tycker sikhism är en nog en av de mest toleranta religonerna det finns. Alla kan bli sikher, oavsett vilket kön, etnicitet, tro och färg man har kan alla bli sikher. De är väldigt strikta med jämlikhet. De får inte slåss, ljuga, klippa sig (allt ska vara naturligt) och inte ta berusningsmedel. Om en sikh ser någon bli tex misshandlad är det sikhens plikt att skydda den personen. Hur låter inte det? Han berättade massor och jag kan inte förstå varför jag aldrig hört talas om denna religonen. Jag är inte troende, men om jag skulle det så skulle jag ganska gärna tillhöra denna tron (men att de är vegetarianer och inte tillåter samkönade äktenskap, gay får man vara men inte gifta sig, gör att det inte riiiiktigt är den ultimata religonen för mig).
Medan vi pratade fick vi smaka på deras "oblat" typ, det var en massa gjort på vatten, socker och mjöl som kokats ihop. Smakade helt okej.
Sen fick vi äta en måltid, sk langar, tillsammans med alla i hela församlingen. Alla sitter på golvet för visa att alla är jämlika. Alla som besöker får delta i måltiden. Sikhtemplet är även öppet för alla som behöver någonstans att sova. Uppe på övervåningen fanns flera rum där man kan få sova (men man måste vara nykter och inte heller hög. Men man är välkommen tillbaka när man är ren). Otroligt generöst!
Efter måltiden gick vi upp till altaret där mannen nu försvunnit. Vid altaret finns det en liten låda där man kan ge lite gåvor (pengar). Man ger så mycket man vill, allt från 1kr och flera tusen uppskattas lika mycket. Mannen i turban visade oss deras heliga skrift och även deras symboler (kam, turban,dolk, shorts och stål armband). Man kan ju undra över shortsen men de är för att påminna en sikh om att inte vara otrogen. Jag och Malin fick varsit stålarmband som sägs jaga bort onda drömmar och kan skydda en mot knivattacker mot handleden. Armbandet ska även representera evigheten och påminna sikhen om Gud, sikhernas gemensamhet med Gud och de andra sikherna.

Till sist fick vi se hur cermonin när en av sikherna ska bädda ner deras heliga skrift. Med hjälp av sin fru tog de fram boken, svepte in den, tåga iväg till ett annat rum, bäddade ner den i en säng, snyggade till altaret, allt under ett konstant mässande.

Jag hade det väldigt trevligt hos sikherna. De var så gästvänliga :) De såg även ut att ha det väldigt trevligt och det var väldigt folklig känsla inne i templet. Templet är inte bara ett tempel, utan ett ställe att träffas och umgås på :) Jag rekommenderar verkligen en att ringa och boka tid!

Fotnot: många sikher tas för talibaner (och tyvärr så förknippas talibaner med terrorism etc) och det finns ett sätt att se skillnad på talibaner och sikher, nämligen: talibaner har ett rakat sträck under näsan, det har inte sikher. Så, nu vet ni det! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar